Miért fontos?

Mi a baj az élelmiszer-hulladékkal? Miért olyan fontos ez a kérdés?

Fontos, hogy mindannyian megértsük étkezési szokásaink következményeit. Ezekért a következményekért mindannyian felelősek vagyunk.

Pénztárca

Először is, az élelmiszer kidobása mindannyiunknak sok pénzbe kerül. Kutatások szerint a szemetesbe kerülő élelmiszer nagy része ehető. Mi mindent tehetne azzal a pénzzel, amit a kidobott élelmiszerekre költ?

Környezet

Az élelmiszer-hulladék a környezetnek is árt. Gondoljon bele: ilyenkor nemcsak az ételt dobjuk ki, hanem minden olyan erőforrást is (víz a locsoláshoz, szállítás, tároláshoz használt energia, csomagolóanyag stb.), ami a létrehozásához és a konyhájába való eljuttatásához kellett!

Mivel az élelmiszer-termelés erősen energiaigényes, az élelmiszer-hulladék jelentősen hozzájárul a klímaváltozáshoz is. Ehhez hozzájárul az is, hogy a kidobott étel nagy része hulladéklerakókba kerül, ahol metán keletkezik a lebomlásakor. A metán 25-ször erősebb hatással van a klímaváltozásra, mint a szén-dioxid.

A világszerte kidobott élelmiszer termeléséhez felhasznált öntözővíz elegendő lenne 9 milliárd ember háztartási vízigényének (napi 200 liter/fő) fedezésére. (Most 7 milliárdan élünk a földön)

Az élelmiszer-hulladék csökkentésével tehát nemcsak a pénztárcáját, de a környezetet is védi!

Társadalom

Ha ez nem lenne elég: az élelmiszer-hulladéknak komoly társadalmi hatásai is vannak. Ha kevesebb ételt dobunk ki, akkor kevesebbet kell vásárolni. Ha kevesebbet vásárolunk, akkor csökken az összes kereslet, és ez hozzájárul az élelmiszer árának csökkenéséhez. Ez pedig lehetővé teszi, hogy azok is hozzájussanak az élelmiszerhez, akik eddig nem tudták megfizetni.

Az élelmiszer-hulladék csökkentése tehát olcsóbbá teszi az ennivalót, ezáltal hozzájárul az élelmiszer-szegénység csökkenéséhez.

A világ összes, kb. egymilliárd éhes embere jóllakhatna az Európában és az USA-ban kidobott élelmiszer negyedéből.

És gondoljunk csak bele, mennyi emberi gondolat, idő, ötlet, hány ember hozzájárulása kell ahhoz, hogy egy szelet lekváros kenyeret megehessünk!

5 tuti tippünk a spóroláshoz: