Mit jelentenek a dátumok az élelmiszereken?

A lejárati idő a legtöbb élelmiszeren feltüntetésre kerül, de különbséget kell tennünk a két típusa között A ‘fogyasztható’ határidőt érdemes betartani élelmiszerbiztonsági okokból; a ‘minőségét megőrzi’ dátum csak útmutatás. Az étel nem fog éjfélkor tönkremenni, ha a lejárati idejét hivatalosan túl is lépte.

Fogyaszthatósági idő

A “fogyasztható” kifejezés olyan élelmiszerek esetében használatos, amelyek gyorsan romlanak (pl. hús, tojás, tejtermékek). Valamennyi csomagolt friss terméken a “fogyasztható” kifejezés szerepel. A “fogyasztható” kifejezéssel feltüntetett dátumot követően nem ajánlatos a terméket fogyasztani.

Minőségmegőrzési idő

A “minőségét megőrzi” felirat a hosszabb ideig eltartható élelmiszerek esetében használatos (pl. gabonatermékek, rizs, fűszerek). A terméket ezen időpont után is lehet kockázat nélkül fogyasztani, azonban előfordulhat, hogy a termék ízét veszti, vagy megváltozik az állaga.