Vásárlás előtt

Élelmiszerpazarlás-megelőzés szempontból nagy jelentősége van annak, mi történik a vásárlás előtt. Amennyiben tudatos döntés, és tervezés előzi meg a cselekvést, sokat tehet az élelmiszer-hulladék elkerülése érdekében, és pénzt is spórolhat. 

Tervezzen, gondolkodjon előre!

Gondolja át előre, milyen étkezések lesznek a héten, hány főre tervez főzni! Tényleg, egyáltalán lesz-e ideje főzni? Kérdezze meg a többieket is, hogy mit szeretnének enni a héten!

A hús az egyik legdrágább étel és a környezeti lábnyoma is a legnagyobb. Éppen ezért éljen a növényi alapú fehérjék, mint az olajos magvak és hüvelyesek adta lehetőségekkel is – ezek olcsóbbak, mint az állati protein és a bolygót is kevésbé terhelik!

Ismerkedjen meg a hűtője és a fagyasztója tartalmával!

Rendszeresen nyissa ki a hűtőjét, és vegye számba a tartalmát! Ha tudja, hogy mi van a hűtőben és a fagyasztóban, biztosan nem vásárol majd meg olyasmit, ami már van otthon, és fel tudja használni, ami mindjárt lejár (így nem kell kidobni).

Először azokat az ételeket fogyassza el vagy főzze meg, amiknek közelebbi a lejárata! Ehhez segítség, ha előre pakolja azt, ami nemsokára lejár! A tejtermékeket például gyakran a hűtő hátsó felében felejtjük. Ha közeli a lejárati idő, és nincs ideje elkészíteni vagy megenni valamit, akkor tegye a fagyasztóba!

Mindig írjon bevásárlólistát!

Írjon listát a vásárlás előtt! Ezzel az impulzusvásárlás ellen is védekezik. Ha megvan a menü, és hogy abból mi található otthon, már csak a maradékot kell beszerezni. Evidensnek tűnhet, de gyakran megfeledkezünk erről az egyszerű és nagyszerű segítségről. 

 Mi legyen mindig a kamrában és a hűtőben?

Tartson mindig olyan tartós (szárított, fagyasztott, konzerv) élelmiszereket a kamrában, amiket szívesen fogyaszt a család! Ezek sokáig elállnak, így maradékokkal kombinálva bármikor felhasználhatja őket új ételek készítéséhez.

Vegyen újat ahelyett, amit (f)elhasznált! Tipp: tarthat például egy ellenőrző listát a kamra/polc ajtaján, amire felírja, amit elfogyott. A listát ellenőrizze, amikor a vásárláshoz a listát készíti!

Szülőként talán még nehezebb a tudatos háztartás. Olvassa el következő cikkünket is, amiben hasznos tanácsokat adunk, hogy hogyan legyen zero waste konyhája gyerekekkel >>>

Forrás

Étkezésünk ökolábnyoma – felelős fogyasztó a magyar? | Föld Napja Alapítvány (fna.hu)