Komposztálás

A háztartási hulladék 70%-a végzi szemétlerakókban, ami komoly környezeti problémákat okoz. Akinek kertes háza van, komposztálással csökkentheti a háztartási hulladék környezeti ártalmait. Ennek előnye, hogy ingyenesen tápanyagban gazdag talajhoz jut, ami a kerti növényeket még szebbé varázsolja. A legjobb dolog tehát, amit a háztartási és kerti hulladékkal tehetsz, a komposztálás.

Néhány aranyszabályt érdemes betartani

Megfelelő helyet kell kiválasztani: fontos, hogy félárnyékos és sík területet válassz. Ezenkívül szükség van egy komposztládára, ami lehet fa, fonott és fémhálós. Egy négy fős család számára egy-két 1-1,5 m3-es komposztáló szükséges. Lényeges szempont még, hogy a láda jól szellőztethető, szétszedhető és környezetbarát legyen. Figyelni kell a megfelelő tápanyag-, víz- és oxigén-ellátottságra: a jó komposztáló elég szellős és kellően nedves.

A komposztálót gondozni is kell: az ún. barna hulladékot (faág, gally, szalma stb.) és a nedves, „puha”, fehérje-dús zöld hulladékokat (zöldség és gyümölcs maradékok, háztartási zöld nyesedékek) alaposan össze kell keverni, rétegezni és 2-3 havonta át kell forgatni lazítás, szellőztetés céljából

Milyen élelmiszer-hulladék kerülhet a komposztba?

Őket nyugodtan komposztálhatja: Zöldség- és gyümölcshéjak, -szárak, -levelek, salátalevelek, teafű, kávézacc, tojáshéj, kezelt déli gyümölcs héja (korlátozottan!).

Őket ne tegye a komposztba: Hús, tejtermék, teafilter, főtt ételmaradék, csont.

Fontos észben tartani, hogy a megelőzés (hogy kevesebb élelmiszert dobjunk ki) fontosabb, mint a komposztálás.

Ha Ön lakásban él, és szeretne komposztálni, használhat konyhai mini komposztáló edényt vagy Bokashi „komposztstarter”-t. Ezek lehetőséget nyitnak a háztartásokban keletkező konyhai hulladékok újrahasznosítására és átalakítására kiváló minőségű, szerves talaj kondicionálóvá, amelyet szobai növényekhez használhat fel. Bevállalósabbak gilisztakomposztálót is használhatnak.

Az utóbbi években közösségi komposztálók is nyíltak, érdemes utánanézni, hol található az Ön lakóhelyéhez legközelebb. A tudatos, fenntartható életmód mindannyiunk közös érdeke. Hogy miért érdemes tudatosan vezetni a háztartását? Erről következő cikkünkben olvashat >>>

Forrás