Mennyit is dobunk ki?

Összesen (a termeléstől a háztartásig)

A növekvő lélekszám, az egyre magasabb élelmiszer-árak és a vízhiány miatt a világ az élelmiszer-krízis határán billeg, mégis, a megtermelt ennivaló egyharmada elpusztul.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO szerint évente 1,3 milliárd tonna élelmiszer megy kárba, és ezzel együtt az összes erőforrás, ami a megtermeléséhez kellett.

Összes élelmiszer-hulladék a világon

  • Az élelmiszer-hulladék mennyisége évről-évre nő.
  • Fejenként napi 4600 kilokalória ennivalót takarítunk be a Földön. Ebből mindössze 2000-t eszünk meg, a többi útközben veszendőbe megy.
  • Az összes megtermelt élelmiszer harmadát takaríthatnánk meg az élelmiszer-hulladék csökkentésével. Ezzel 3 milliárd embert lehetne jóllakatni, és még mindig maradna annyi felesleg, hogy a táplálkozási igények 130%-át biztosítsuk mindenkinek.
  • Az európai és észak-amerikai országoknak majdnem kétszer annyit ennivalója van, mint amire a lakosságuknak szüksége van. Ha az állatokkal megetetett gabonát is beleszámoljuk, akkor Európában a szükségletek háromszorosát éljük fel.

A háztartásokban

Háztartási élelmiszer-hulladék
  • Kevés kutatás van a háztartásokban keletkező élelmiszer-hulladék mennyiségéről. Ilyen magyar kutatásról nem is tudunk. De feltételezhető, hogy a magyarok szokásai nem különböznek jelentősen más európai háztartások szokásaitól.
  • Becslések szerint Magyarországon fejenként évente 40 kg élelmiszert dobunk ki. Ez, bár alacsonyabb, mint az EU-s átlag, még mindig rettentő nagy szám.
  • Nagy-Britanniában a háztartások a megvásárolt élelmiszer negyedét kidobják.A kutatások szerint az idősebbek általában kevesebb ennivalót dobnak ki, mint a fiatalok. A kisgyerekes családok dobják ki a legtöbbet.