Élelmiszerbank

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület egy non-profit szervezet, melynek célja, hogy az információgyűjtés és publicitás eszközeivel kapcsolatot teremtsen az országunkban felhalmozódó élelmiszerfeleslegek és az arra rászorulók között, ezzel elősegítse a szegénység és az éhezés csökkenését.

Az Európai Élelmiszerbankok Szövetségének égisze alatt működő élelmiszerbankok évente 350.000-400.000 tonna élelmiszert osztottak szét az elmúlt években ingyenesen, több, mint 25.000 karitatív szervezet részére, melyek összesen mintegy 4,7 millió rászoruló emberhez juttatták el az adományokat.

Mit csinálunk?

  • Önkéntesek segítségével összegyűjtjük a hipermarketekben, gyárakban és feldolgozóüzemekben fölöslegessé vált és megsemmisítés előtt álló élelmiszereket, majd adomány formájában eljuttatjuk a hozzáértő karitatív szervezetekhez és önkormányzati intézményekhez, akik ingyenesen szétosztják ezen a termékeket a rászoruló emberek között. Az Élelmiszerbank magánszemélyeket közvetlenül nem segélyez.
  • Tevékenységünk egyik fő alapelve, hogy ingyenesen fogadunk és ingyenesen is adunk át élelmiszereket. Másik fő alapelvünk a függetlenség mind politikai, mind vallási, ideológiai értelemben.

Mit nyújt az Élelmiszerbank a karitatív szervezetek számára?

  • Ingyenesen bocsát rendelkezésükre különböző nyers vagy feldolgozott élelmiszereket, ezzel támogatva szűkös költségvetésüket;
  • Több karitatív szervezet nevében hatékonyabban tud fellépni az adományok szerzése érdekében a vállalatoknál és egyéb szervezeteknél;
  • Az élelmiszerek szétosztásában logisztikai (tárolási, szállítási) segítséget nyújt.

Mit nyújt az Élelmiszerbank az élelmiszerátadók számára?

  • Átvállalja a karitatív szétosztás logisztikai feladatait, ezzel erőforrásokat takarít meg a vállalatoknak; Feleslegek átadásával a vállalatok elkerülhetik a megsemmisítés költségeit, valamint csökkenthetik raktározási költségeiket; A támogatás adózási előnyöket is jelent; Biztosítja az átvett élelmiszerek megfelelő körülmények közötti szállítását és tárolását, illetve ügyel az átvett élelmiszerekkel való visszaélések elkerülésére; Gondoskodik a támogatók PR megjelenéséről.
Ha további információkat szeretne az Élelmiszerbankról, akkor látogasson el a www.elelmiszerbank.hu oldalra.