Tárolás – hűtés

Érdemes az alábbi alapszabályokat tanulmányozni és a saját gyakorlatunkra átültetni.

Nem mindegy, mit hogyan és hol tárol!

  • A maradékot tegye rögtön a hűtőbe vagy a fagyasztóba! A polc külső felébe tegye, így nem feledkeznek meg róla.
  • Mindig azt egye meg először, amit előbb betett!
  • Tegye előre a közeli lejáratú termékeket a hűtőben! Ha valamiből többet tárol, figyelje arra, hogy először a korábbi lejáratút használja el! Figyeljen a fogyaszthatósági vagy minőségmegőrzési időre!
  • Ne zsúfolja teli a hűtőt!
  • Meleg ételt ne tegyen be a hűtőbe (párásodás, energiafogyasztás)
  • Hetente nézze át az élelmiszereket, és ami már nem tűnik jónak (szag alapján), dobja ki!  
  • Fagyasszon le minden olyan romlandó élelmiszert, amit nem tud időben felhasználni!

Fontos a megfelelő hőmérséklet

  • Ellenőrizze a hűtője hőmérsékletét egy hűtő hőmérővel.
  • A hűtő hőmérséklete 0-5°C közé legyen állítva, a fagyasztó pedig -18°C vagy az alatt. Fagyasztáshoz tippeket következő cikkünkben olvashat >>>
  • Negyedévente, vagy akkor, ha bejegesedett a hűtőszekrény fala vagy a mélyhűtő, takarítsa ki!

Mit hol tároljunk a hűtőben?

  • A hűtőtéren belül nem egyforma a hőmérséklet, emiatt ideális, ha a hűtőnk alsó polcán a nyers húsok, hal, tojás kap helyet!
  • A sajtot, felvágottakat helyezzük a középső polcra, legfelülre a maradékokat és kész ételeket!
  • A szószok, vaj, tejek, italok kerüljenek az ajtón lévő belső tárolóba!
  • A zöldségeket, gyümölcsöket tároljuk külön, az alul található rekeszekben!
  •  A fagyasztott élelmiszereket a hűtő alsó polcán hagyjuk este kiengedni!

Hogyan tároljunk a hűtőben?

  • A kész ételeket mindig fedje le (a szagok miatt)!
  • A romlandó ételeket, mint a hús, jól be kell csomagolni, hogy megtartsák minőségüket, és hogy a húslé ne folyhasson más élelmiszerre.
  • A hűtő hajlamos az étel kiszárítására. A húst és a halat tárolja légmentesen vagy jól csomagolja be fóliával!
  • Az élelmiszereket úgy helyezze el a polcokon, hogy ne érjenek hozzá a hűtőszekrény hátsó falához!

Miben tároljunk?

  • A polipropilénből készült edény (jele: PP vagy 5) betehető a mikróba és a mosogatógépbe,
  • Nem túl vékony, erős felépítésű – hogy sokáig használhassa,
  • Vákuumszelepes a teteje – a tető megnyomásával könnyen lehet vákuumot létrehozni,
  • Dátummutató és/vagy címkézhető – hogy emlékezzen, mikor és mit tett bele,
  • Szilikon tömítés a peremnél – hogy a vákuum tartós legyen.