A földektől a boltig: a hulladékká válás okai

Hogy miért keletkezik hulladék az élelmiszerláncban?

  • A gazdagabb országokban (így Magyarországon is) a fogyasztói magatartás, azaz a háztartásokban kidobott rengeteg ennivaló mellett az élelmiszer hulladékká válásának fő oka az élelmiszerláncban szereplők közötti koordináció hiányosságai.
  • Az élelmiszer-gyártás globálissá vált. Hosszú és bonyolult utakon jut az ennivaló a földektől a tányérig, az összetevőket sokszor több különböző országból beszerezve, gyártva, szállítva. Minél bonyolultabb és hosszabb ez a folyamat, annál több lehetőség van arra, hogy közben megromoljon, kiömöljön, károsodjon az étel.
  • A szupermarketek (és emiatt bizonyos fogyasztók) sokszor irreálisan nagy hangsúlyt fektetnek az élelmiszer külalakjára. Ha nem pont olyan méretű vagy olyan színű, akkor megy a szemétbe – hiába tökéletesen ehető, sőt, finom.
  • A gyártóknak és a kereskedőknek sokszor olcsóbb kidobni vagy megsemmisíteni az élelmiszert, mint újra fogyaszthatóvá tenni. Emiatt is rengeteg ennivalót kidobnak.
  • Gyártáskor sok hulladék keletkezik, amikor a terméket megfelelő méretűre és alakúra formálják. Ez is ehető lenne, de legtöbbször a szemétbe kerül.
  • A gyártási folyamat hibái miatt a termék nem megfelelő súlyú, alakú lesz vagy sérült a csomagolása. Ez nem érinti a minőségét, az ízét, ettől még ugyanúgy ehető – lenne.

A kidobott ennivaló nemcsak saját országunk, hanem távoli országok mezőgazdaságát és lakosságát is érinti. Messzi termelőkre és fogyasztókra is hatással vagyunk.

2.3.1. A földektől a boltig: a hulladékká válás okai
A képre kattintva nagyobb méretben is megtekintheti.